HTML

HD - Heti dallam

Hetente egy dallamot javaslok szíves meghallgatásra. Persze operai dallamot, hiszen én azokat szeretem, meg hát egyéb dallamok nem szorulnak javaslatra.

Friss topikok

  • böbe01: Milyen sokat számít a látvány, a rendezés!.... Emlékszem, a színházban 6-8 táncos előadásában sok... (2014.07.05. 22:50) Három a tánc halálig!

2014.06.14. 13:55 alvarezfan1111

Ne csak rongyaink, bohócok bús köntösét nézzék...

A heti dallam: A Prológ(us) (Si puo) Leoncavallo Bajazzók (Pagliacci) c. művéből.

A megtörtént esemény nyomán íródott opera egy vándorkomédiás-társulat előadását idézi fel a színpadon, amely azonban véres tragédiába torkollik: a féltékeny - öregedő - szerető a nyílt színen szúrja le a hűtlen fiatal nőt és kedvesét, miközben a közönség - legalábbis kezdetben - azt hiszi, hogy ez a komédia része.

De még csak az Előszónál, a Prológusnál   tartunk. A világ egyik legnagyobb baritonáriájában a trupp tagját alakító énekes a darab szerzőjének filozofikus gondolatait adja elő a művészről és a világról. Most tanácsosabb előbb a magyar változatot mutatni, azután az eredeti olaszt.

De azért - tempótól függően - a 3. - 4. perctől felforrósodik a dallam és csak "beugrik" két - baritonnak - iszonytatóan magas hang; hiszen, ha szomorú is, de opera ez, verista és olasz.

Lehet, hogy ezúttal:  "Best after 40"?

Operazóna: A zöldszemű szörny - 2

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetidallam.blog.hu/api/trackback/id/tr956298358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása